Testimony Sarah Beel

Avans Hogeschool, Breda, Nederland

Toen ik begon met de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie, was het nooit mijn bedoeling om een buitenlandse stage te volgen. Eens het moment aanbrak om een keuze te maken qua afstudeerrichting en stageplaats, kwam er toch een kleine twijfel op om een stage te doen in het buitenland. Na lang piekeren en verschillende stageplaatsen te vergelijken en overwegen, kwam de herinnering aan mr. Verschuren naar boven, die in het begin van het tweede jaar een presentatie kwam geven in verband met voeding en de verschillende projecten die uitgevoerd worden in AVANS Hogeschool. Ik herinnerde mij dat deze man enorm enthousiast overkwam en duidelijk maakte dat er op AVANS een waaier aan verschillende projecten beschikbaar was, waarmee stagiaires aan de slag konden gaan. Vanaf dat moment was mijn beslissing gemaakt en was de administratieve trein voor een buitenlandse stage vertrokken. Na het in orde brengen van de verschillende documenten en een tussentijds Skypegesprek met Martie, kon ik met een gerust hart uitkijken naar de stage.

Ook al waren alle documenten in orde, er was nog een struikelblok die overwonnen moest worden, namelijk het verblijf. In Nederland kan het enorm lastig zijn voor buitenlandse studenten om een huisvestiging te vinden, zeker als je dit online probeert te regelen. Daarom zijn we dan ook in de kerstvakantie naar Breda getrokken en hebben wij daar in een dag een kamer gevonden met veel geluk. Het is de kunst om mensen rechtsreeks aan te spreken en met de deur in huis te vallen. Wanneer je dit doet, zijn Nederlanders meteen bereid om je te helpen, ook al kan dit soms minimaal zijn. Dankzij deze hulp en de vriendelijke mentaliteit heb ik een ideale kamer gevonden die nog dicht gelegen was bij AVANS én het centrum van Breda.

11 februari was het zover, de eerste dag stage. Met een klein hartje was ik toegekomen, samen met mijn studiegenote Ellen, in AVANS. Na kennismaking met Martie en Margaretha (onze begeleiders), was dit gevoel bijna meteen verdwenen. Na een rondleiding door de labo’s en een voorstelling aan het personeel, werden de projecten toegelicht. Ik had de keuze gemaakt om het project uit te voeren waarbij CRISPR-Cas9 het thema was. Met een beperkte kennis van CRISPR-Cas, ben ik aan mijn project begonnen. Bij het doorzoeken van de literatuur werd duidelijk hoe belangrijk en ingenieus dit systeem kan zijn waardoor mijn interesse in het project alleen maar groter werd. Een hele reeks aan technieken en apparaten hebben ervoor gezorgd dat mijn kennis in een korte tijd enorm uitgebreid werd. Enkele voorbeelden zijn Sanger Sequencing, flowcytometrie, opstarten van verschillende cellijnen, fluorescentiemicroscopie, transformatie van cellen, DNA analyse etc. Wanneer je een stage volgt bij AVANS, dan kan ik je verzekeren dat je voldoende in contact zult komen met verschillende technieken én ook projecten. Binnen het team van stagiaires is er interesse in ieder zijn project en word je ook op de hoogte gehouden dankzij de meerdere werkbesprekingen waarbij enkele stagiaires een update geven over hun project. Verder is er een optimale begeleiding van zowel Martie als Margaretha, vooral als je laat blijken dat je interesse hebt in het onderzoek en er niet van terug deinst om te laten tonen dat je hard kan, en nog belangrijker, wilt werken. Dankzij mijn doorzettingsvermogen en motivatie om zo ver mogelijk te komen in mijn project, is de band tussen mijn begeleiders en ik enorm sterk geworden. Dankzij deze band waren wij na twee maanden op elkaar ingespeeld waardoor er dan ook een aangename samenwerking was tussen stagiaire en begeleider.

Gedurende de stage heb ik niet alleen veel kennis opgedaan, maar is mij ook duidelijk geworden hoe mooi en leuk Breda wel kan zijn. De mentaliteit van de inwoners is ook eerder familiaal en dit merk je dan ook wanneer je door de stad wandelt. Het is niet abnormaal dat je wel eens een babbeltje doet met een voorbijganger in vb. het Valkenbergpark. Verder is iedereen in Breda ook enorm milieubewust waardoor een gezellige en propere sfeer heerst binnen het centrum. De stad zelf is ook studentvriendelijk dankzij de vele plekjes waar studenten iets kunnen drinken of eten op basis wat hun budget toestaat. Ook al is Nederland een van de duurdere landen om een buitenlandse stage te volgen, toch zijn er genoeg alternatieven die ervoor zorgen dat het financieel zeker en vast leefbaar is. Op het gebied van eten en activiteiten zijn er voldoende mogelijkheden aanwezig die ervoor zorgen dat je een leuke tijd hebt in de stad. Persoonlijk heb ik wekelijks tussen de 70 à 100 € besteed aan eten en activiteiten.

Ben je op zoek naar stageplaats die een plekje in je hart eens en voor altijd zal innemen, dan is AVANS Hogeschool Breda de ideale locatie! Dankzij de verworven kennis, opgedane vriendschappen/contacten en onvergetelijke momenten, heb ik de plaats met een brok in de keel achter moeten laten eens de stage tot een eind kwam. Twijfel je voor een stage in het buitenland? Dan is AVANS Hogeschool zeker en vast een aanrader.

Webblog: https://sarahbeel.wixsite.com/mijnsite