Testimony Lisa Denys Devos

Getuigenis stage-ervaring Orsa (Zweden)

Als afsluiter van mijn studies biomedische en farmaceutische laboratoriumtechnologie koos ik voor een internationale stage in Zweden. Ik werkte daar mee aan het Scandinavia Brown Bear Research Project. Het onderwerp van mijn bachelorproef vormde een deel van dit project, namelijk het nagaan van de gastro-intestinale passage en het in kaart brengen van de fecesconsistentie bij verschillende vezelrijke diëten bij de bruine beer (Ursus arctos).

Eind maart vertrok ik toch wel met een klein hartje richting Orsa in Zweden. Ik vertrok met de auto samen met mijn promotor zodat we het vele materiaal konden meenemen. We reisden eerst naar de universiteit van BФ waar ook aan het project gewerkt wordt. We ontmoetten daar ook de prof die meewerkte aan het onderzoek. Na een week vertrokken we richting Zweden, het avontuur kon nu echt beginnen. De eerste weken waren voorbereidingen en meedraaien in het dierenpark waar het experiment plaats vond. Als snel raakte ik gewend aan het ritme van het dierenpark. Veel voorkomende activiteiten waren onder andere: meegaan op de quad om de beren eten te geven, eten maken voor de dieren, creatieve verrijking maken voor de dieren, opruimen enz.

Na enkele weken voelde ik al dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik genoot van het werk met de beren en de prachtige natuur.

Ik kon er samenwerken met verschillende mensen die hun ervaringen en kennis met mij deelden. Enorm boeiend. Ik werkte heel goed samen met mijn promotor en we hadden naast het werk ook een goede tijd samen. Dit alles in de prachtige natuur van Zweden. Ik logeerde en werkte in een heel mooie omgeving met fijne mensen, bouwend aan een uniek project.

Mijn ervaringen hier kunnen ook gelezen worden op mijn blog en ook de prachtig foto’s van de beren kunnen bekeken worden. (https://lisadenys.wixsite.com/mijnsite). Halfweg mijn Erasmusstage kwamen mijn ouders en mijn vriend me bezoeken. Samen met hen kon ik even wat ontspanning nemen en gingen we wandelen in de prachtige natuur van Zweden langs de verschillende meren en ik ging ook wel eens een keertje skiën. Naast het vele maar interessante werk was er dus ook wel tijd en gelegenheid om van de plaatselijke cultuur en natuur te genieten.

Als digitale getuigenis maakte ik een video over mijn Erasmus stage in Orsa (Zweden).

Link video: https://youtu.be/pFmVQck5xak