Testimony Iene Herman

Ik volg stage aan het Mariene Biologie Station waar ik, kortgezegd, meehelp aan een onderzoek naar kwallen en hun mucus. De informatie die wordt verkregen tijdens de verschillende testen wordt gebruikt voor biotechnologische toepassingen. Zo willen ze kwallen en/of kwallenmucus gebruiken in de voederindustrie of als meststof, maar men wil idealiter een biofilter van kwallenmucus, die macro- en nanoplastic partikels kan adsorberen, ontwikkelen om zo het plastic in de oceanen te verminderen. Tijdens mijn stage wordt er vooral onderzoek gedaan naar voedingsstoffen in kwallen en hun slijm. Deze worden analytisch bepaald aan de hand van kleurreacties om daarna de absorbantie te meten en later het totaal te berekenen. Naast de interessante onderzoeken merk je ook een leuke sfeer op de werkvloer. Ik kon met elke vraag of elk probleem wel bij iemand terecht. Ook deed elke middag iemand de toer van het gebouw om samen te gaan lunchen in het restaurant vlakbij. Hierdoor moest ik dus nooit alleen eten en kon ik zo de collega’s beter leren kennen.

Het Mariene Biologie Station is gelegen in Piran. Het is een stad gelegen aan de 47 km lange kustlijn van Slovenië. Het kleine kuststadje is begrensd door de Adriatische Zee en wordt gekenmerkt door z’n nauwe steegjes, de compacte huizen en de middeleeuwse architectuur. Naast Piran zijn er nog andere steden gelegen langs de Adriatische Zee waaronder Portorož, Izola en Koper. Koper is de derde grootste stad van Slovenië. Op de tweede plaats staat Maribor en op de eerste plaats staat, logischerwijs, de hoofdstad Ljubljana. Dit is dan wel de top drie van grootste steden in Slovenië, maar elke stad is in één dag bijna volledig te bezoeken. 

Ik heb zeer snel een plaats gevonden om te verblijven in Piran aangezien mijn stageplaats een eigen accommodatie heeft. Mijn kamer bevat een comfortabel bed, een bureau, veel en ruime kasten, een badkamer met wastafel, toilet en douche. Daarnaast bevindt zich in het gebouw nog een keuken en een wasplaats die worden gedeeld met anderen. Voor deze kamer betaal ik 12 euro per dag of ongeveer 360 euro per maand. De kamer is zeer ruim en heeft zoals ik al zei enorm veel opbergruimte in de kasten. De badkamer is wat kleiner, maar is meer dan voldoende. In de keuken is er voldoende materiaal om gerechten te koken. Er is ook een frigo met een diepvriesvak. Elke week komt de kuisvrouw de kamer en badkamer kuisen en brengt ze nieuwe lakens en handdoeken (deze hoef je dus niet mee te nemen van thuis en zo bespaar je plaats in je valies!). De accommodatie is vlakbij een busstation waar je (gratis!) de bus kunt nemen naar het centrum van Piran. Wat verderop is een centraal busstation waar je voor een kleine prijs de bus kunt nemen naar andere steden. Daarnaast staat in de ingang van de accommodatie een pingpongtafel die je vrijblijvend kunt gebruiken en heeft de kamer zicht op zee, waardoor je in de ochtend kunt ontwaken met het geluid van de zee. Het enige nadeel is dat deze accommodatie geen studentenhuis is. Er verblijven hier wel nog andere studenten, maar dit is meestal voor een stageperiode van 1 maand. Ik ben de enige persoon die hier voor zo’n lange periode verblijft. Er komen hier dus vaak nieuwe mensen over de vloer. In de accommodatie zelf waren er 3 andere studenten aanwezig toen ik aankwam. Helaas kwamen deze studenten niet vaak uit hun kamer. Ik moest dus op zoek naar andere contacten. Ik vond een universiteit niet ver van de stageplaats. Door daar contact te maken met lokale studenten en lectoren werd ik snel toegevoegd aan een Facebook- en WhatsAppgroep met andere internationale studenten. Met deze groep gingen we vaak iets gaan drinken of gingen we op uitstap om Slovenië en zijn trekpleisters te leren kennen. Vanaf dan had ik elk weekend wel iets gepland.

Zoals ik al reeds had vermeld kon ik elke middag lunch eten in het restaurant vlakbij de stageplaats. Daar kreeg ik elke middag een grote portie voor slechts 5 euro. Meestal waren dit gerechten typisch voor de streek of het land.  Aangezien ik in de middag een warme maaltijd kon eten, moest ik in de avond niet meer koken en at ik gewoon boterhammen met beleg. Daardoor had ik enkel eten nodig voor in het weekend. De kosten voor boodschappen zijn te vergelijken met de kosten in België. Het budget voor vervoer heen en terug hangt af van verschillende factoren. Ikzelf ben met het vliegtuig vanuit Brussel naar Ljubljana gevlogen en keer terug met het vliegtuig vanuit Venetië. Deze vluchten heb ik goedkoop kunnen boeken. Goed zoeken en veel vergelijken is de boodschap! Het budget om dingen te bezoeken in en rond Piran valt goed mee. Ik ben vaak op uitstap geweest met de internationale studenten. Hierdoor konden we gemakkelijk eens een auto huren of een taxi nemen en zo de kosten delen aangezien we met een grote groep waren.

Piran is een zeer mooie stad met een eigen karakter, maar er zijn nog veel meer leuke steden en plaatsen om te bezoeken in Slovenië. Zo zijn Strunjan en Fiesa bekende badplaatsen vlakbij Piran. Je kunt er gezellig zonnen of picknicken op het strand, maar hou er rekening mee dat er slechts weinig zandstranden zijn aan de kustlijn van Slovenië. De stranden liggen vol met stenen en rotsen, maar dit is zeer mooi om te zien, vooral in Strunjan! Izola en Koper zijn andere kuststeden in Slovenië en zeker ook de moeite om eens te bezoeken. Ljubljana -de hoofdstad van Slovenië- is een zeer mooie stad die je toch wel moet gezien hebben als je in Slovenië bent. Het heeft een rijke geschiedenis en is bovendien de studentenstad van het land. Ptuj is de stad die je moet bezoeken tijdens de carnavalsperiode, aangezien dit Aalst in Slovenië is. Er zijn natuurlijk nog veel meer steden te bezoeken in Slovenië, maar naast de mooie en gezellige steden, staat het land gekend om zijn nationaal natuurpark met onder andere Bled en daarnaast ook om zijn grotten. Zo heb je de Postonja cave met vlakbij het Predjama castle. Dit is een zeer toeristische trekpleister, maar zeker eens de moeite waard. Daarnaast heb je ook nog Skocjan cave, die ik persoonlijk een echte aanrader vindt.

Tijdens mijn internationale stage voelde ik me tijdens de eerste 2-3 weken enorm alleen. Aangezien ik niet verblijf in een kot met andere studenten had ik niet veel contact met anderen. Ondanks dat probeerde ik toch (internationale) studenten te ontmoeten. Daarom ging ik naar de universiteit die 10 min verwijderd lag van mijn verblijf. Daar kwam ik in contact met andere internationale studenten. Vanaf dan ging het alleen maar beter. Ik had elk weekend iets gepland met hen, van gezellig iets gaan drinken op een terrasje tot een nieuwe stad/streek gaan ontdekken. Het is een geweldige groep en ik ben blij dat ik hen heb mogen ontmoeten, maar om dit te kunnen bereiken moet je wel de moed hebben om mensen aan te durven spreken in de universiteit en te vragen naar studentenactiviteiten en andere internationale studenten. Je moet tijdens dit avontuur enorm veel grenzen verleggen, uit je comfortzone komen en elke kans met beide handen grijpen. Alleen zo beleef je de uitdaging, maar je moet onthouden dat het geen vakantie is. Er moet natuurlijk ook gewerkt worden, zowel op stage in het labo als op kot aan de bachelorproef. Het is belangrijk om hierin een evenwicht te zoeken.

Nu zit mijn avontuur erop en ik heb er totaal geen spijt van! Natuurlijk verloopt het niet altijd zoals verwacht of gepland, maar ik maakte er het beste van. Ik heb nieuwe mensen van verschillende landen mogen ontmoeten waarmee ik zeer mooie momenten mee heb beleefd. We gingen vaak iets gaan drinken, hielden thema-avonden waarbij elk persoon een typisch gerecht kon maken van zijn of haar eigen land, bezochten in het weekend allerlei leuke steden en plaatsen in Slovenië, maar ook in Italië en Kroatië, gingen samen sporten,… Het was altijd leuk en gezellig wanneer we afspraken. Naast de vele uitstapjes die ik heb gemaakt moest ik natuurlijk ook nog mijn stage volgen. Ik ben mijn stageplaats en mentor enorm dankbaar. Ik heb er enorm veel bijgeleerd en kreeg de kans om te tonen wat ik kon. Ik zal het hier zeker missen!

Webblog: https://iene-herman.wixsite.com/piran