Testimony Iben Degrauwe

Göteborg, Zweden, het land van de sneeuw, bossen, meren en een vooruitstrevend land op vlak van de wetenschap. Dit laatste is dus een groot pluspunt om op Erasmus te gaan naar één van de Scandinavisch landen. Göteborg, de tweede grootste stad van Zweden is een levendige studentenstad met parken waar studenten in de avond samen komen om iets te drinken en te genieten van het uitzicht over de stad. Het is een stad met een prachtige kustlijn met zicht op de verschillende eilandjes en heeft twee prachtige meren net buiten de stad. Aan de meren wordt er ieder weekend wel samen gekomen met vrienden om rond een vuurtje te zitten bij 0 °C en te genieten van het prachtige uitzicht. De eerste week was ik verrast hoe vriendelijk en gastvrij de bevolking hier is voor buitenlanders. Mijn slaapplaats was een kot met vijftien andere studenten. Mijn kotgenoten waren zeer vriendelijke en namen me na een week mee naar hun groep met vrienden en ik dus zo al snel nieuwe mensen leerde kennen. Engels praten is voor hen zeker geen probleem en passen zich dus ook graag aan.

Ik doe mijn stage op de universiteit van Chalmers in de onderzoeksgroep Sysbio. De eerste twee weken op stage waren vooral lezen van achtergrondinformatie over het onderzoek en documenten invullen om te mogen starten in het labo. Na deze twee weken opzoeken en papers lezen begon mijn echte onderzoek “Role of the peroxiredoxin Tsa1 in amino acid metabolism and protein biosynthesis”. In dit onderzoek wordt er gewerkt met gistcellen om zo te achterhalen wat de rol peroxiredoxin Tsa1 is.

Een internationale stage is zeker de moeite waard om nieuwe mensen te leren kennen met andere nationaliteiten, zelfstandig te worden, kleren wassen en uitstapjes plannen. Ook ben je verplicht Engels te spreken en schaaf je dus onbewust je Engels bij. Mijn stage was een zeer leerrijke ervaring op vlak van de wetenschap natuurlijk maar ook op vlak van jezelf beter te leren kennen. Op internationale stage groei je zelf als persoon door de vertrouwde omgeving achter je te laten. Ik kan geen reden bedenken waarom een internationale stage de moeite niet waard is. Natuurlijk is de stap zetten om op Erasmus te gaan en zo iedereen en alles voor 4 maand achter laten beangstigend en groot maar je krijgt er heel veel voor in de plaats. Je leert nieuwe mensen kennen van over de hele wereld die dan uiteindelijk je vrienden worden, je leert zelfstandig zijn en je leert er vooral jezelf kennen. Ook zijn er natuurlijk dagen waarop je denkt, had ik nu maar even thuis geweest om vrienden en familie terug te zien. Dit vergeet je dan alweer snel als je

afspreekt met de vrienden om iets te gaan doen. Deze vrienden worden familie, ook al ken je elkaar nog niet zo heel goed.